Altantis info

Algemene informatie voor de beginnende modelvlieger:

Hier op deze pagina willen we u algemene informatie geven over modelvliegen en wat daarbij komt kijken. De beginnende modelvlieger ziet vaak door de bomen het bos niet meer en daarom hebben we hier het een en ander op een rijtje gezet.

De start is erg belangrijk, want in de praktijk blijkt vaak dat mensen die op eigen houtje een modelvliegtuig kopen (bouwen) en gaan vliegen een zeer kleine kans hebben met de mooie hobby door te gaan aangezien hun eerste avontuur doorgaans op een fiasco uit loopt. Modelvliegen doe je namelijk niet zomaar even, een goede voorbereiding is essentieel.

 

Het modelvliegtuig:

Voor de beginnende modelvlieger is het vaak moeilijk een keuze te maken uit het grote aanbod van allerlei vliegtuigen. Kleine, grote, snelle, jets, dubbeldekkers, modellen van hout, kunststof of piepschuim. Daarnaast is de keuze motormodel of zwever en dan wel met Electro of brandstofmotor.
En als dan die keuze gemaakt is wordt het dan een bouwdoos een Ready To Fly of een Almost Ready To Fly model. Het ultieme bouwen voor de meer ervaren modelvlieger is het bouwen van tekening, want ook dat is nog een optie. U merkt het al: genoeg om over na te denken.
Om een goede keuze te maken is het verstandig om eerst de nodige informatie te verschaffen op een modelvlieg club. Door heel Nederland zijn diverse modelvlieg clubs actief.

 

De simulator:

Voor slechts enkele tientjes kunt u in de modelbouw winkel een simulator kopen voor modelvliegtuigen. Hiermee kunt u de bijgeleverde zender (of u eigen) aan de computer koppelen en via de software kunt u met modelvliegtuigen leren vliegen op de computer. Een crash kost u helemaal niks. Het is heel handig om het vliegen eerst thuis te oefenen voordat men daadwerkelijk buiten gaat vliegen. U bent dan immers al vertrouwd met de vele besturingsfuncties van het vliettuig. Voordat u echter aan de gang gaat is het zeer raadzaam de eerdergenoemde vliegclub te raadplegen aangezien de zogenaamde stickbezetting ( dat is de toewijzing van de verschillende besturingsfuncties aan de stick op de zender) per vereniging verschillend kunnen zijn. Kies dezelfde stickbezetting als de rest van de vereniging anders kan een instructeur u niet helpen tijdens het vliegen.

 

Brandstof of Electro:

Een motormodel vliegt op een brandstof of een elektromotor. In het eerste geval dient u brandstof te tanken als u wilt vliegen. In het tweede geval de accu`s op te laden. U heeft dan ook een snellader nodig. Allebei de motorvarianten kennen hun voor- en nadelen, dus daar kunnen we u niet in adviseren. Wel hebben we een aantal aandachts punten die u mee kunt nemen in uw overweging. Het voordeel van brandstof is dat u doorgaans veel meer vluchten uit kunt voeren tijdens een bezoek aan uw vereniging. Het tanken is immers zo gebeurd en dan kunt u weer vliegen c.q. oefenen. Accu`s dienen steeds opgeladen te worden en dat vergt tijd. Gebruik van meerdere accu`s kan dit echter wel oplossen, maar is veel duurder. Het voordeel van Electro is de geringe geluidsoverlast.

 

Radiobesturing:

Voor modelvliegen is een speciale band, de 35 MHz gereserveerd. Op deze band zijn enkele tientalle kanalen beschikbaar. Zowel de zender als de ontvanger dienen op hetzelfde kanaal ingesteld te worden. Informeer voor aankoop op de vliegclub welke kanalen nog vrij zijn.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om op de 2,4GHz band te vliegen. De 2,4 GHz is betrouwbaarder omdat onderlinge storingen tussen piloten nihil is. Je bent met 2,4GHz ook niet meer afhankelijk van een vrij kanaal. Het dient ook de aanbeveling voor vliegers die willen beginnen met modelvliegen om voor de 2,4GHz systeem te gaan. Kies voor minimaal een 4 kanaals zender.

 

Het vliegen:

Het vliegen met een modelvliegtuig doe je niet zomaar. Dat leer je het beste van iemand die al ervaring heeft met het modelvliegen. Het is dan ook niet aan te bevelen het eerst zelf te proberen aangezien dit meestal uit loopt op een enorme teleurstelling. Als er eenmaal brokken zijn gevlogen is de motivatie om verder te gaan snel verdwenen en worden de duur aangeschafte spullen weer van de hand gedaan. Dat is zonde van het geld en deze mooie sport (hobby). Neem contact op met een vereniging waar men u kan leren vliegen.

 

Tenslotte:

Op het internet is er veel informatie te vinden over modelvliegen. Zo zijn er diverse fora waar modelvliegers met elkaar kunnen communiceren. Naast de lokale hobbyshop kunt u online veel winkels vinden waar u alle benodigdheden kunt bestellen.

Zoals u hebt kunnen lezen is het zeer verstandig contact te zoeken met een modelvliegclub bij u in de buurt. Dit is de beste start voor het begin van uw nieuwe hobby.

Wij wensen u heel veel succes, maar vooral veel plezier met de modelvliegsport.

 

Mocht u na het lezen van bovenstaand stukje denken modelvliegen is wel wat voor mij en komt u uit de buurt van de mooie gemeente Peel en Maas kom dan gerust eens langs op ons vliegveld of neem contact op met de secretaris van onze vereniging.

De vaste vliegdagen zijn zaterdag middag vanaf 14:30 uur en de zondag morgen vanaf 11:00 uur.

Het vliegveld is gelegen aan de Sevenumsedijk te hoogte van de begraafplaats Heiderust in Panningen.

 

Met vriendelijke groet namens modelvliegclub Atlantis,

Secretaris Twan Hendriks
U kunt contact opnemen via: Contact formulier

Aanvullende gegevens